0

Dacă ai fost diagnosticat cu diabet zaharat, probabil deja te-ai autoeducat referitor la ce alimente trebuie să fii atent înainte de a le consuma. Însă, există un șir de obiceiuri și alimente (cu toate că nu conțin zahăr), care daunează glicemiei.

Iată la ce trebuie să fii atent/ă:

  • Alimentele fără zahăr. Înainte de a cumpăra ceva, verifică și carbohidrații totali pe eticheta produselor. Aceștea au o influență deosebită asupra glicemiei.
  • Răceala. Nivelul glicemiei din sânge crește pe măsură ce organismul luptă cu o boală, inclusiv cu o răceală simplă, gripă sau COVID-19. Ai grijă să consumi multe lichide pentru e evita deshidratarea.
  • Stresul de la serviciu. Te simți relaxat și împlinit la locul de muncă, sau obosit și nefericit cu ceea ce faci? În cazul în care ești stresat mai mereu, corpul eliberează hormoni care provoacă creșterea zahărului din sânge.
  • Covrigii. Dacă te-ai gândit vreodată că un covrig este aceeași felie de pâine albă, să știi că este absolut greșit. Un covrig conțin mai mulți carbohidrați și calorii, care instataneu, au efect negativ asupra glicemiei.
  • Fructe uscate. Când ai poftă de ceva dulce, un fruct este o alegere corectă, dar trebuie să înțelegi, ca fructele uscate conțin zahăr în cantități mai mari.
  • Medicamentele pentru răceală. Evita tratamentele care conțin pseudoefederină sau fenilefrina. O alternativă pot fi antihistaminicele (antialrgicele), care nu duc la creșterea sau scăderea glicemiei. Înainte de a cumpăra medicamente, întreabă farmacistul despre eventualele efecte negative.
  • Contraceptivele. Conform specialiștilor contraceptivele orale sunt sigure pentru femeile cu diabet zaharat, însă cele care conțin estrogen, pot afecta nivelul de glicemie.
  • Iaurtul. Majoritatea iaurturilor conțin probiotice, care ajuta la digestie și te pot ajuta să gestionezi glicemia. Dar, atenție! Evită iaurturile care au adaos suplimentar de zahăr, conțin fructe sau cereale, conțin mai mulți carbohidrați.
  • Somnul. Zahărul din sânge poate scădea în mod periculos în timpul somnului. Din această cauză, este foarte important să-ți măsori glicemia regulat, înainte de culcare și dimineața când te trezești, pentru a-ți face o concluzie despre glicemia ta atunci când dormi.
  • Alcoolul. Specialiștii nu recomandă mai mult de un pahar pe zi pentru femei și două pahare pe zi, pentru bărbațți (un pahar înseamnă 100 ml vin alb/roșu sec sau demisec). Alcool are efecte negative asupra glicemiei, astfel încât la început crește, iar apoi poate scădea drastic, dacă a fost consumat în cantități mari.
  • Căldura mare. Cand este caniculă, mai bine stai în casă și ai grijă să fii hidratat și testează mai des glicemia. Mare atenție! Căldura exagerată deteriorează medicamentele, insulina, glucometrul și testele. Așa că, nu le lăsa la soare sau în mașină! Pentru deplasări, sau necesitatea de a petrece timp afară, o solușie optimă ar fi gentuța izotermică. VEZI AICI OFERTA!

Sperăm că aceste recomandări ți-au fost de ajutor și nu uita să le distribui prietenilor tăi, cărora le-ar fi utilă această informație.