0

Diabetul zaharat este în strânsă legătură cu producerea și utilizarea insulinei de către organism. Această boală presupune un control riguros al consumului alimentelor. Iată de ce ne întrebăm deseori: „Pot mânca sau nu acest ingredient/produs?”

Atunci când dirijăm nivelul zahărului în organism, atragem în mod special atenția la numărul carbohidraților. Numărul ideal recomandat de medici este de 45-60 de grame per mâncare și 15-30 de grame per gustări. Deci, dacă se consumă alimente bogate în fibre și substanțe nutritive, dar cu un nivel scăzut al grăsimilor nesănătoase și zahăr, va fi asigurat nivelul zahărului din sânge corespunzător.


Fulgii de ovăz au numeroase beneficii pentru sănătate, în special pentru cea a persoanelor cu diabet zaharat. Este însă necesar să fie controlată cantitatea consumată. Acest fapt se datorează indicelui glicemic scăzut care contribuie la menținerea nivelului de glucoză necesar. Făina de ovăz în forma sa pură poate reduce cantitatea de insulină de care are nevoie un pacient. Ea este benefică și pentru sănătatea inimii, fapt important din moment ce pacienții cu diabet sunt deseori predispuși la boli de inimă. O ceașcă de fulgi de ovăz preparați conține aproximativ 30 de grame de carbohidrați, indice perfect pentru persoanele cu diabet zaharat.

Potrivit mai multor studii și specialiști, fulgii de ovăz micșorează nivelul de colesterol din organism, prelungesc durata vieții, previn cancerul și cresc imunitatea.Un bol cu fulgi de ovăz conține mai multe fibre decât o felie de pâine integrală. Un alt avantaj al fulgilor de ovăz este conținutul de cupru, fier, mangan și minerale.
Tipul de fibre conținute în fulgii de ovăz este numit beta-glucan – formează o substanță care, odată cu digerarea, asigură în timp scurt sațietatea. Consumul regulat al acestui tip de fibre reduce riscul obezității și accelerează metabolismul. Acest lucru se datorează rezistenței la insulină și hipertensiunii arteriale. Beta-glucanul mai este întâlnit în ciuperci și alge marine, dar într-o cantitate mai mică decât în fulgii de ovăz.

     Beneficiile fulgilor de ovăz:

• reglează nivelul de zahăr în sânge;
• micșorează nivelul colesterolului și sunt benefici pentru inimă;
• pot reduce necesitatea injectării insulinei;
• se gătesc rapid;
• conțin multe fibre și, astfel, veți controla mai ușor greutatea dvs.;
• reglează digestia.

Pe lângă numeroasele beneficii ale fulgilor de ovăz, sunt și unele aspecte la care ar trebui să atrageți atenția. Dacă pentru majoritatea persoanelor care suferă de diabet nu există prea multe riscuri, unele tipuri de terciuri din fulgi de ovăz conțin mult zahăr.


     Bine de știut!

• Dacă suferiți de diabet și gastropareză, fulgii de ovăz vă sunt dăunători.
• Fulgii de ovăz pot provoca umflarea, din cauza conținutului ridicat de fibre. Soluționați această problemă prin consumul de apă în timpul mâncării.
• Fulgii de ovăz pot provoca flatulența din cauza conținutului de fibre. Este, la fel, necesar să beți apă în timpul mesei.
• Fulgii de ovăz sunt deseori consumați pentru că se gătesc rapid, în special pachețelele preambalate. Însă acestea conțin zahăr suplimentar, îndulcitori sau arome adăugate.

Dacă doriți să beneficiați la maxim de pe urma consumului de fulgi de ovăz, urmați aceste sfaturi:

1. adăugați scorțișoară, nuci, fructe de pădure;
2. folosiți lapte degresat sau apă pentru pregătire;
3. nu consumați terciurile preambalate;
4. nu adăugați prea multe fructe uscate.

Pentru o viață mai sănătoasă, faceți schimbările necesare în micul dejun din fiecare zi.Introduceți fulgii de ovăz în meniul celei mai importante mase a zilei, dar pregătiți totul corect. Dacă doriți să aflați mai multe lucruri utile despre diabet și gestionarea acestei afecțiuni, vă invităm să explorați și alte articole interesante de pe Blogul Stop Diabet.
Totodată, puteți vedea gama de produse menite să îmbunătățească viața celor care suferă de diabet AICI!