Suntem din nou în sezonul virozelor și mai nou COVID-19. Prin urmare, diabetul este mai greu de controlat atunci când aveți un episod acut de îmbolnăvire, fie că este vorba de o răceală comună, gripă severă sau chiar temutul coronavirus.
În acest context, diabetul aduce mai multe complicații decât pe timpul verii. Este foarte important să înțelegeți că, dacă ai o viroză, organismul luptă cu boala, ceea ce provoacă stres, afectează imunitatea și cauzează fluctuații ale glicemiei.
O răceală virală, crește nepermis nivelul de zahăr, ceea ce înseamnă că trebuie să îți verifici valorile glicemice mai des.
Ce medicamente poți administra
În farmacii sunt disponibile medicamente care se eliberează medicamente fără prescripție medicală, însă și aici trebuie să aplici ,, regula de aur”: evită produsele care au conținut crescut de zahăr! De exemplu, unele siropuri de tuse sau medicamente sub formă lichidă, îți pot face mai mult rău decât bine.
Dacă suferi și de hipertensiune, medicamentele care conțin substanțe decongestionante, îți va afecta valorile arteriale și provoca creșterea tensiunii.
Alternative:
➡ Analgezicele. Acetaminofenul este cel mai sigur analgezic/antipiretic pentru diabetici, pentru că nu are niciun efect semnificativ asupra zaharului din sânge, dar trebuie utilizat cu precauție de către pacienții cu nefropatie.
➡ Antitusivele. Niciunul dintre medicamentele de supresie a tusei nu afectează controlul glicemiei, cu condiția să nu fie siropuri.
➡ Vaccinul antigripal. Utilizarea vaccinului gripal este recomandată și 100% susținută. Rezultatele arată că vaccinarea este asociată cu o reducere de 56% a tuturor complicațiilor gripei.
Dacă simptomele răcelii sunt evidente adresează-te la medicul de familie, adoptă un regim alimentar sănătos și mărește aportul de lichide, fără zahăr!