‒ Aveți diabet zaharat de tip 2.
‒ Cum e posibil? Ce am voie să mănânc de azi înainte și ce-mi este interzis?
‒ Imediat vă scriu o dietă specială.
‒ Dar dulciuri am voie?
‒ Acestea, din păcate, nu se vor regăsi în dietă. Trebuiesc excluse.
‒ Chiar nimic, nimic dulce?
‒ Pot spune doar atât, cât mai rar și în cantități cât mai reduse.
Probabil, fiecare pacient care a fost diagnosticat cu diabet zaharat a avut un asemena dialog cu medicul. Majoritatea bolnavilor consideră că anume dulciurile i-au dus în fața suferinței și au născut în corpul lor imunorezistența. Dar, dacă analizați și articolele anterioare scrise pe blog, veți înțelege că nu este chiar așa și puteți să vă permiteți dulciuri.
Este adevărat, diabeticii au o restricție severă față de tot ce conține zahăr. Odată cu aflarea diagnosticului, plăcerile gustative dulci sunt date uitării.Acest lucru le aduce disconfort pacienților și o agravare a stării de bine.
Spune stop EXCESULUI, dar nu DULCIURILOR
Specialiștii diabetologi consideră că un pacient cu o asemenea diagnoză nu tebuie să pună cruce pe modul în care trăia până în prezent. Diabetul nu este o sentință, doar că majoritatea așa îl consideră. Da, este o afecțiune foarte gravă, care atacă tot mai mult, atât tinerii, cât și seniorii, dar unica schimbare este doar o atenție mai sporită asupra stării de sănătate. Aceasta include, spre exemplu, în rutină practica de a verifica nivelul glicemiei în sânge, cu ajutorul unui glucometru. Un mod de viață mai sănătos pentru un diabetic presupune nu doar ceea ce mănâncă, dar și activitățile pe care le practică, starea psiho-emoțională pe care o are.
Și totuși, dacă ne referim la gustările care ne fac papilele gustative să zburde de fericire și anume la dulciuri, în acest articol le vom pune pe tavă pe cele prietenoase diabeticilor.
Trăim într-un secol al schimbărilor.În fiecare zi, rafturile magazinelor sunt umplute cu diverse bunătăți, inclusiv cu dulciuri pentru toți și fiecare.Astfel, cofetarii lumii au inventat dulciuri fără zahăr. Sunt sute de deserturi care pot fi ingerate de diabetici, fără teama că glucoza va exploda în vasele lor sangvine.
Maltitol – zahărul diabeticilor, conține 2 calorii/gram
Maltitolul este un îndulcitor artificial obținut din porumb. Probabil din denumire nu vă dați seama, dar, cu siguranță, ați văzut acest pseudo „zahăr” măcar o dată și chiar posibil să-l fi gustat. Vorbim despre o cutie mică, în care se ascund mici sfere, asemeni unor pastile. Ei bine, o asemenea pastiluță dulce are de două ori mai puține calorii decât zahărul. Dacă fiecare gram de zahăr ascunde 4 calorii, atunci maltitolul are aceeași putere de îndulcire, doar că valoarea calorică este de 2-3 calorii/gram.
Dulciurile destinate diabeticilor vor conține informații despre acest îndulcitor și asta pentru că e cel mai folosit în industria de producere. Pe etichetă îl puteți întâlni ca E965(i). Maltitolul este pe larg folosit pentru produse de patiserie, cofetărie, brutărie.
Atenție! Dacă este consumat în exces, acest înlocuitor al zahărului poate avea efect laxativ.
Zaharuri naturale de origine animală și vegetală
Mierea
Pentru a potoli pofta de dulce și a menține, în același timp, sub control indicele glicemic, un diabetic poate folosi în alimentație, cu moderație, mierea de albine, mierea din arborele Neem sau mierea de hrișcă. Este un îndulcitor sută la sută natural. Un ceai îndulcit cu miere sau puțină miere pe o clătită nu vor produce daune sănătății. Este benefic și câte un praf de scorțișoară, întrucât aceasta scade nivelul glicemiei.
Însă, dacă vă confruntați cu o masă corporală mare, mierea nu ar trebui să fie sursa de dulce. Aceasta pentru că fiecare lingură de miere are până la 64 de calorii. Prin urmare, consumul de miere poate genera o creștere în greutate și nicidecum scăderea primordială în lupta cu diabetul zaharat.
Siropul de arțar
Și siropul de arțar este foarte utilizat în rețetele dulci destinate diabeticilor. Acesta are mai puține calorii decât mierea și poate fi folosit în diverse combinații ‒ de la îndulcirea cerealelor de la micul dejun, până la carnea la cuptor de la cină. Siropul de arțar este bogat în zaharuri și minerale – calciu, potasiu, magneziu, fosfor, zinc, mangan.
Sirop de agave
O alternativă la fel de sănătoasă este siropul de agave. Agave este o plantă suculentă, înrudită cu Aloe vera. Din tulpina sa sunt produse materiale textile , iar din seva unor specii se produce siropul de agave. Acesta are un conținut mic de glucoză, în timp ce fructoza este la cote maxime, de 90%. Iată de ce, nu trebuie de făcut exces în consum.
Fructele
Ultima, dar cea mai recomandată sursă de îndulcire pentru diabetici o reprezintă fructele.Acestea reprezintă o gustare perfectă, bogată în vitamine, fibre și minerale.Și în acest caz se recomandă o porție redusă, așa că nu dați năvală peste fructele pe care le aveți în casă. De exemplu mărul ar trebui să fie pe placul diabeticilor, întrucât este un fruct neutru.
De altfel, și renumitul smoothie, care poate fi preparat din fructe (zmeură, afine, pomușoare) și iaurt poate satisface pe deplin pofta de dulce. În acest tip de desert puteți experimenta cu diverse fructe, astfel încât darurile dulci ale naturii să vă umple cu sănătate. Dulceața fructelor mai poate fi completată cu un pic de extract de stevie. Astfel, veți avea parte de o adevărată fantezie a gustului.
Ascultați sfatul medicului! Acesta este cel mai dulce și sănătos antidot
Știm că este foarte grea tranziția de la dulciurile clasice la cele fără pic de zahăr, dar, dacă veți încerca să abordați o altă atitudine alimentară, veți scăpa mai ușor de această dependență. Indiferent de ideile de mai sus, cel mai bine va fi ca recomandările referitor la gustările dulci să vină din parte medicului dietolog. În funcție de gravitatea afecțiunii, acesta va stabili dieta care vă este potrivită.
Iar pentru sațietate emoțională, gustați-vă zilnic glicemia cu ajutorul unui glucometru.Acesta poate fi achiziționat aici. Tot pe pagina noastră veți afla despre promoțiile actuale, veți descoperi sfaturi de la specialiști și multe alte informații despre diabetul zaharat.