0

Ești ceea ce mănânci! O zicală dură, dar indiscutabil de adevărată. Obezitatea este o afecțiune medicală de nutriție și metabolism. Grăsimea corporală se acumulează în exces și, drept rezultat, lovește în sănătatea organismului nostru.Pe lângă disconfort, obezitatea provoacă o serie de afecțiuni cardiovasculare, crește probabilitatea apariției diferitor forme de cancer, iar, cel mai adesea, provoacă diabetul zaharat.Potrivit unui studiu recent, fiecare a 5-a persoană din Republica Modova suferă de obezitate.

90% dintre persoanele obeze suferă de diabet zaharat de tip 2

Obezitatea înseamnă o creștere exagerată a greutății corporale. A fi obez înseamnă a avea o greutate cu 30% mai mare decât norma generală potrivită vârstei pe care o ai. În momentul în care aportul de calorii este mare, iar acestea nu sunt arse prin diverse metode, ele se acumulează în țesutul subcutanat. În rezultat se formează recunoscuta grăsime, care, dacă este încurajată, rămâne acolo, iar reducerea sa devine un proces anevoios.

Obezitatea este provocată de un șir de factori. Printre cei mai recunoscuți și confirmați de către specialiști sunt următorii:

• Alimentația

Ești ceea ce mănânci! Trăim în era fast-food-urilor și suntem mereu tentați să alegem o cale mai ușoară și mai rapidă de a scăpa repede de foame. Un cornet, o plăcintă, un burger, niște cartofi prăjiți, mâncare procesată, însoțite deseori de un suc acidulat, oferă organismului o adevărată bombă calorică. Iar atunci când și cantitatea este una generoasă, grăsimile cresc ca pe drojdii. Drept rezultat, stomacul este ghiftuit, iar organele nu pot procesa eficient grăsimile, care sunt nici pe departe sănătoase. Astfel, în lipsa unei culturi alimentare, pornește procesul lent, dar sigur, al obezității.

• Sedentarismul

Sedentarismul este o altă plăcere a persoanelor supraponderale. O masă copioasă se cuplează adesea cu o repriză de somn sau privitul televizorului cu un vas plin cu pop-corn în față. Poate nu este cel mai elocvent exemplu, dar, potrivit specialiștilor, lipsa activității fizice generează formarea grăsimilor. Ce altceva poți să faci atunci când stai, decât exact lucrurile expuse mai sus?!

• Factorii psihologici

Unele persoane cad în plasa obezității fiind curtate de stări de stres, depresie și nervozitate.Aceste stări le creează disfuncții la nivelul organismului și, totodată, le crește pofta de mâncare. Din cauza emoțiilor negative, creierul primește informații greșite despre nevoia acută de a mânca ceva. În orice moment și la orice oră.

• Genetica

Și genetica este un factor care crește probabilitatea obezității. Dacă părinții suferă de povara kilogramelor în plus, și copilul va fi predispus să acumuleze kilograme pe bandă rulantă asemeni părinților, în proporție de 75%. În cazul în care în familie ați observat o asemenea tendință, cel mai bine va fi să luați sub control strict modul de viață pe care îl abordați.

Kilogramele în plus presupun indici mai mari ai zahărului în sânge

Zahărul, drogul dulce al tuturor timpurilor, acționează imediat ce e ingerat. Dulciurile provoacă instant o creștere a nivelului glucozei din sânge. Dacă acestea sunt consumate fără limită, pot agrava starea de sănătate și pot provoca insulinorezistența. Precum am enumerat mai sus, un șir de alimente din categoria fast-food au o concentrație mărită de zahăr. Astfel, datorită acumulării grăsimilor și a caloriilor, apare supraponderabilitatea.Acest factor provoacă rezistența la insulină. Altfel spus, hormonul este impiedicat să mai regleze cantitatea mărită de zahăr din sânge. Iar în rezultat, insulinorezistența, care apare odată cu obezitatea, reprezintă principala cauză de declanșare a diabetului.


Acționați prompt în cazul în care:

• aveți senzații de greață,
• apare transpirația abundentă,
• aveți gura uscată,
• aveți tulburări de vedere,
• aveți un somn agitat.

A acționa promt înseamnă a vă adresa la medic sau a vă monitoriza de urgență glicemia. Acest lucru îl puteți face chiar acasă, cu ajutorul unui glucometru. Achiziția acestuia vă poate scăpa de situații de risc pentru sănătate.
Specialiștii menționează că și în cazul în care corpul nu a ajuns a fi supraponderal, există un mare risc de apariție a diabetului zaharat.

Cu toate acestea, kilogramele în plus pot fi topite doar dacă începeți un mod de viață sănătos. Prevenirea este cel mai eficient tratament al diabetului. Mâncați sănătos și în cantități reduse, faceți cât mai multă mișcare, luați ultima masă cu 3 ore înainte de somn, omiteți viciile din viața voastră, formați-vă practici care vă aduc o stare de bine. În acest fel veți scăpa atât de grăsimea acumulată de-a lungul timpului, cât și de riscul apariției diabetului, numit și afecțiunea secolului.