Diabetul zaharat, cu părere de rău, este o afecțiune care „macină” tot mai mulți oameni. De ceva timp, aceasta s-a transformat într-o adevărată epidemie la nivel global.Situația e alarmantă și în țara noastră.Potrivit datelor oferite de ministerul de resort, în Republica Moldova diabetul zaharat ocupă locul patru printre principalele cauze de deces. Totuși, prevenția este cea mai bună soluție pentru cei care pun sănătatea pe primul loc. În acest context, îți comunicăm 7 reguli simple care te pot scăpa de această boală a secolului.
Analizează istoricul familiei și vezi dacă ești în grupul de risc pentru diabet
Ar părea banal, dar este un adevăr demonstrat. Primul indiciu care ar fi un semnal de alarmă în legătură cu ceea că ai putea suferi, la un moment dat, de diabet zaharat stă chiar în fața ta. Mai exact, din discuțiile cu membrii familiei, află dacă cineva dintre părinții tăi sau chiar dintre rude se confruntă cu insulinorezistența. Aceasta stă la baza dezvoltării diabetului zaharat. Dacă da, atunci ești în lista persoanelor cu risc sporit de îmbolnăvire.
Chiar dacă printre apropiații tăi nu se regăsesc persoane care suferă de această afecțiune, riscul poate fi provocat de alte practici nesănătoase care vin din exterior. De exemplu, dacă programul tău zilnic arată astfel:
• mic dejun plin cu de toate: dulciuri, prăjituri glazurate, tartine cu semifabricate + o porție dublă de sosuri grase;
• lipsa în totalitate a micului dejun;
• mâncatul pe sărite a unor produse din cea mai apropiată brutărie;
• băuturi carbogazoase drept gustări;
• sedentarismul drept modul preferat de a petrece timpul liber;
• cina chiar înainte de somn, îmbogățită cu grăsimi saturate (alimente prăjite, garnituri diverse, gustări precum chips-urile);
• vicii (alcool, tutun).
… și acesta este un aspect care te aruncă în grupul de risc.
Ce poți face azi pentru ca mâine să fii sănătos?
Oricât de greu nu ar părea, am putea apela la mici șiretlicuri care, odată introduse în viața noastră, ne pot ajuta să alungăm diabetul. Așadar, prima și cea mai importantă regulă este adoptarea unui mod de viață sănătos.
Un mod de viață sănătos înseamnă să înlocuim practicile nocive cu cele benefice pentru sănătatea noastră.
Cum îți începi ziua, așa o vei și petrece
Iată cum viața ta s-ar putea schimba în bine dacă dimineața te-ai trezi cel puțin cu o oră mai devreme. În doar 60 de minute, vei reuși să faci acele câteva exerciții de înviorare. Astfel îți vei fortifica tonusul muscular și vei fi mai vioi. Alte câteva minute le poți dedica unui mic dejun sănătos. Niște cereale integrale bogate în fibre, alături de niște fructe, îți vor da aportul nutritiv necesar pentru un început de zi perfect.
Atenție! Fibrele sunt cel mai bun remediu anti-diabet. Aceasta din motiv că, pentru digerarea acestora, corpul trebuie să facă un efort mai mare. În acest fel glucoza este eliberată treptat, fapt ce împiedică mărirea indicelui glicemic. Fibrele se regăsesc în mai multe produse alimentare.
Fă-ți un program regulat al meselor. Dejunul e dejun, prânzul e prânz, iar cina e cină. În acest fel organismul va primi sursele alimentare vitale și va funcționa eficient, fără anumite dereglări. Printre altele, alege și gustări dintre cele sănătoase.Mișcarea înseamnă viață. Arde grăsimile, nu le lăsa să se adune inestetic
Este un proces natural ca organismul să vrea să fie alimentat, astfel că uneori, involuntar, suntem captivi în plasa hranei și nu ne putem opri. Dar trebuie să știm să spunem stop sau să acționăm corect după ce am ingerat o cantitate generoasă de grăsimi la o singură masă.
Recomandarea noastră este ca, în cazul în care ai făcut abuz de alimente, să le arzi imediat. Aceasta înseamnă că nu trebuie să te așezi comod pe canapea în fața televizorului, cea mai iubită practică. Mult mai bine va fi dacă vei face mișcare. O mică plimbare sau un joc energic alături de micuții casei vor fi soluții ieftine și eficiente pentru starea de bine și pentru eliminarea grăsimilor adunate în timpul mesei.
Introdu în programul tău aceste 7 reguli simple care te vor scăpa de diabet zaharat:
1. trezitul de dimineață;
2. mic dejun bogat în fibre;
3. gustări sănătoase: fructe, legume, migdale, arahide, caju;
4. orar regulat de mese cu alimente bogate în grăsimi monosaturate (pește gras, ulei de măsline, avocado, ou, lactate, semințe de in, fasole, ș.a.);
5. sportul (mișcare) – va fi un regulator al glucozei, va îmbunătăți sistemul cardiovascular, îți vei menține greutatea în limitele normale;
6. sănătatea psihoemoțională (scapă de stres prin sport, eliberează-ți mintea de gânduri negative, adună oameni pozitivi în jurul tău);
7. verificarea constantă a glicemiei;
7. control regulat la medic.
Dacă vei adopta în programul tău zilnic măcar 50% din regulile de mai sus, vom fi mulțumiți. Asta pentru că suntem siguri că peste puțin timp le vei îmbrățișa și pe celelalte.Urmând corect acești pași, vei putea preveni cea mai cruntă afecțiune a momentului – diabetul zaharat.
O ultimă regulă pentru a scăpa de diabet, despre care am scris mai sus, este să faci periodic un control medical. Iar dacă în prima partea a textului ai răspuns afirmativ la întrebarea dacă printre rudele tale se numără persoane care suferă de diabet, atunci ar trebui să ai un glucometru. Acesta îți va indica nivelul glicemiei, iar tu vei putea urmări oscilațiile glucozei și vei putea acționa din timp în cazul în care indicatorul va depăși limitele admise.