0

Știați că primul simptom al diabetului este somnul agitat? Mai exact trezirile constante în timpul nopții. Acest fapt se datorează glicemiei care, în cazul diabeticilor, se ridică anume noaptea. Pentru organism odihna este esențială.

Somnul este cel mai eficient medicament pentru fiecare dintre noi. O treime din viața noastră o dedicăm acestui proces, pentru unii însă somnul înseamnă un ceas veșnic setat la alarmă. Mai ales în cazul persoanelor care suferă de diabet de tip 2.

Care sunt riscurile nopților albe?

Ceasul biologic ne formează un control riguros asupra vieții noastre. Iar asta, doar pentru ca noi să fim sănătoși, să avem o stare de bine. Cu toate acestea încercăm deseori să schimbăm acele ceasornicului, iar drept rezultat ne trezim cu diverse afecțiuni.

Conform specialiștilor, o persoană trebuie să doarmă între 7-8 ore pe noapte. Această regulă, care ne este repetată deseori și pe canalele media, o încălcăm. Asta pentru că fie jobul este unul solicitant, fie o parte din activitățile cotidiene le transferăm pentru orele de noapte. O asemenea abordare duce la faptul că organismul formează un scut greu de doborât împotriva insulinei.

În cele din urmă nivelul zahărului în sânge crește ca pe drojdii, iar rezultatul se transformă deseori în diabet zaharat.

Melatonina scăzută – cauza tulburărilor de somn

Melatonina este hormonul care reglează ceasul biologic. Acesta este secretat în timpul somnului. Cea mai mare cantitate de malatonină este produsă în primii 3 ani de viață, asta pentru că bebelușii dorm atât noaptea cât și de câteva ori pe zi. Cu timpul hormonul este în continuă scădere. Mai mult, hormonul este produs maxim la miezul nopții, iar în a doua jumătate a nopții scade treptat.

Producerea insuficientă de melatonină naște hormoni distrugători

Hormonii distrugători sunt cei ai stresului. Cei din urmă duc la stări de oboseală și neputință de a dormi. Distrugerea ciclului de recreere și refacere a organismului în timpul nopții, duce și la scăderea leptinei. Leptina este hormonul care ajută la controlul metabolismului glucidelor. Drept rezultat, nivelul glucozei în sânge crește, iar insulina nu poate recepționa acest apel al organismului.

Obezitatea distruge calitatea somnului

Cel mai des de insomnie suferă persoanele cu un plus de greutate. Tot acestea fac parte din grupul de risc a pacienților cu diabet zaharat de tip 2. De cele mai multe ori persoanele supraponderale se confruntă cu sindromul de apnee în somn. Acesta este caracterizat prin pauze de respirație în timpul somnului, în linii generale perioada de oprire este de 10 secunde. Acest blocaj reduce nivelul oxigenului, fapt ce afectează funcționarea inimii și a creierului. Astfel apneea de somn este o altă cauză care duce la dezvoltarea diabetului zaharat.

 

Repere pentru un somn sănătos

  • Respectați un anumit program al somnului. Formați-vă un obicei sănătos de a vă culca la o anumită oră.
  • Faceți sport. Sportul vă va ajuta să vă oxigenați în profunzime și să vă fortificați metabolismul. Totodată prin sport veți scăpa și de kilogramele în plus.
  • O altă practică sănătoasă este să vă alimentați echilibrat. Ultima masă trebuie să fie luată cu maxim 3 ore înainte de somn.
  • În locul televizorului, calculatorului sau telefonului alegeți să citiți o carte înainte de somn. Sau ascultați o muzică liniștită.
  • Eliminați viciile din viața voastră: tutunul, alcoolul, ș.a.m.d.
  • Dacă vă confruntați cu stări de anxietate sau depresie consultați un specialist. Acesta vă va ajuta să vă echilibrați starea emoțională.

În condițiile în care aveți un somn tulburat nu trebuie să recurgeți la automedicație. Preparatele medicamentoase pentru reglarea somnului trebuie să fie recomandate de medic. În caz contrar, acestea ar putea crea dependență, dar nicidecum nu vor rezolva problema din rădăcini.