0

Asociem cel mai des ceaiul de mușețel cu beneficiile consumului său înainte de somn. Potrivit medicilor, îți poți asigura un somn liniștit savurând o ceașcă de ceai din această plantă.

Pe lângă acest beneficiu, cercetătorii au descoperit că ceaiul de mușețel, zis și romaniță, este bun și pentru prevenirea diabetului sau chiar controlul acestei afecțiuni. Mușețelul este inclus drept medicament oficial în farmaciile din peste 26 de țări. Sunt larg cunoscute calitățile sale ca și relaxant sau sedativ.Un alt beneficiu este cel dietetic. Mușețelul german este folosit de secole pentru problemele digestive.


În cadrul unui studiu amănunțit, a fost cercetată legătura dintre componenții dietetici și digestia carbohidraților. Cercetătorii s-au axat în special pe modul în care anumiți compuși naturali influențează nivelul de glucoză din sânge. Au fost analizate mai multe extracte de plante, iar cel german, Matricaria chamomilla, este considerat unul dintre cele mai eficiente în controlul diabetului (conform studiului din 2017). Esențial a fost să fie identificate proprietățile anumitor componenți din plante. Aplicând în cadrul analizei florilor de mușețel tehnicile dezvoltate pentru extracția materialelor textile, au fost identificați patru compuși specifici activi care pot controla digestia carbohidraților.

Doi dintre acești compuși, apigenin-7-O-glucozidul și apigeninul sunt coloranți galbeni care sunt utilizați și în textilele de lână vopsite cu mușețel. Ceilalți doi compuși sunt glucozide (Z) și (E) -2-hidroxi-4-metoxicinamic. În linii generale, acești patru compuși au capacitatea să moduleze digestia și absorbția carbohidraților.

Un alt studiu Iranian a demonstrat că trei cești de ceai pe zi te ajută să controlezi mai bine nivelul de glucoză din sânge. Acest fapt se datorează faptului că antioxidanții sunt niște substanțe care protejează celulele de deteriorare. Această cercetare a fost efectuată în baza a 64 de participanți cu vârsta între 30 și 60 de ani, ce sufereau de diabet de tip doi. Aceste personae au consumat trei cești de ceai de mușețel după masă timp de opt săptămâni, iar comparația a fost făcută între ei și alte persoane care au consumat doar apă.

Rezultatul a fost uimitor – grupul care a consumat ceaiul de mușețel a avut un nivel semnificativ redus de insulină HbA1c și seric, precum și o creștere semnificativă a capacității totale antioxidante comparativ cu celălalt grup. Cu toate acestea, pentru a demonstra acest fapt în totalitate, este necesară executarea acestui experiment într-o perioadă mai îndelungată.

În concluzie, pe lângă controlul sau chiar prevenirea diabetului zaharat, mușețelul ar putea deschide ușa unor noi tratamente pentru medicina modernă. Deci, următoarea dată când aveți dubii în alegerea unui ceai, nu ezitați să faceți cea mai benefică alegere – ceaiul de mușețel.