Ingrediente:
● Fasole verde 1 kg
● Roșii 1 kg
●Usturoi(căței) 3 buc
●Ceapă 1 buc
● Ulei de măsline 100 ml
●Sare, 1 linguriță reglați după gust
●Pătrunjel verde tocat
Mod de preparare:
1)În primul rând fasolea verde se curată și se rupe bucățele medii, o puteți lasă și mai lungă, dacă va place. O spălați bine sub jet de apă și lăsăți să se scurgă. Fiind sezon le alegeți cât mai coapte.
3) Le tăiați bucăți medii(curățate de cotoare) și treceți printr-un blender. NU le faceți piure foarte fin, lăsăți așa mai grunjoase.Dacă nu aveți blender le puteți toca mărunt la cuțit sau le dați prin răzătoare.
4) Într-o tigaie mare și adâncă turnați jumătate din uleiul de măsline, încălziți bine și puneți la călit ceapa tocată mărunt.
5) Când începe să se rumeneasca adăugați și usturoiul tocat mărunt, amestecați și căliți încă 2 minute.
6) Acum turnați roșiile pasate, amestecați bine și lăsăți să fiarbă 10 minute la foc mediu.
7) Apoi în tigaie puneți fasolea verde pregătită și turnați restul din uleiul de măsline.
8) Adăugați apă cât să acopere exact fasolea din tigaie, nu mai mult!
9) Când totul începe să fiarbă, faceți focul mai mic, acoperiți tigaia cu capac și lăsăți așa 30 de minute.
10) După acest timp luați capacul și lăsăți să mai fiarbă încă 30 de minute.
11) Ideea este că după tot timpul de fierbere apa și zeama în plus din tigaie se evaporă și sosul de roșii se face ceva mai dens. În caz că acest lucru nu se întâmplă, măriți focul sub tigaie și lăsăți mâncarea să fiarbă mai intens.
12) Când ajungeți la consistență dorită a sosului de roșii, fasolea este și ea fiartă, potriviți de sare, adăugați pătrunjelul, amestecați și închideți focul. Lăsăți măcar încă 15 minute să se pătrundă înainte de servire.
13) Este foarte bună caldă dar și mai delicioasă rece, parcă se pătrunde și mai bine, fasolea este mai fermă și se potrivește perfect cu sosul de roșii acrișor. O serviți cu orice va place – carne, peste, orez, etc.
Poftă Bună!